Składniki na 12 sztuk:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Lukier:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

 

  • blaszka do 12 muffinów lub 12 szt papierowych foremeke na muffinki.

 

Jak przygotować?

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.

W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.

Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).

W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.

Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i dekorować rurkami z marchewki (sposób przygotowania - poniżej). Podawać jak lukier nieco zastygnie.

Dekoracja - marchewkowe rurki, około 15 sztuk:

  • 1 duża i gruba marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szlanka cukru        potrzebne też będą: obieraczka do warzyw (ziemniaków) i papier do pieczenia

Jak przygotować dekoracje?

Marchewkę umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw. Wybrać około 15 najładniejszych i najszerszych pasków.

Zagotować wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać paski marchewki i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Przelać przez sitko i pozostawić na nim marchewki na 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 105 stopni. Paski marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Nie wyłączać piekarnika.

Nawijać paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki. Zdejmować z łyżki i układać z powrotem na blaszce łączeniem do spodu. Piec przez 30 do 45 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jabłka starte na grubych oczkach
  • 200 gram maku
  • 2/3 kostki masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki namoczonych rodzynek

 

Jak przygotować?

W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, kiedy podwoi swoją objętość dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas miksując masę. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy kaszę mannę i proszę do pieczenia mieszamy. Do ciasta dodajemy mak i, starte na tarce jabłka i odsączone rodzynki – mieszamy wszystko łyżką lub miksujemy. W misce ubijamy na sztywną pianę Białką, ostrożnie dodajemy pianę do ciasta- całość delikatnie mieszamy.

Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem posypujemy ulubionym dodatkiem np. migdalami, orzechami, cukrem pudrem lub nawet wiórkami kokosowymi.

ciasteczka-migdalowe-kruche-dobry-przepisSkładniki:

  • 225 g masła
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 310 g (2 i 1/2 szklanki) przesianej mąki pszennej
  • 65 g (1/3 szklanki) cukru kryształu do dekoracji

 

Jak przygotować?

  1. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Ubić żółtka, a następnie wymieszać z mlekiem. Wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać do mieszaniny z mlekiem i miksować aż wszystko się dobrze połączy. Owinąć ciasto i chłodzić przez co najmniej 2 godziny.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
  3. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek o średnicy ok. 6 cm. Wyłożyć ciastka na blasze w odległości 2 cm od siebie.
  4. Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą lekko rumiane. Wyłożyć ciastka na podstawki i ostudzić.