Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty słodkiej
  • 2 kg karkówki
  • 1,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • 0.5 kg boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 20 dkg selera
  • 1 por biła część
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziele angielskie
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • 20 sztuk śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • olej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

     

    Jak przygotować?


    Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.

    Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody.

    Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy.

    Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.

barszcz wigilijny tradycyjny sposób przygotowaniaSkładniki:

  • buraki i woda w proporcji 1 kg buraków na 3 l wody
  • 40 dag buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1,2 l wody
  • 250 ml zakwasu buraczanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

Zakwas :
Do dużego garnka włożyć obrane buraki pokrojone na cienkie plastry. Zalać je letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Garnek przykryć gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.

Po 4–5 dniach przelać kwas do wyparzonych butelek. Przed zakorkowaniem na wierzch nalać łyżeczkę oliwy. Postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy.

Przygotowanie barszczu (zrobić go w dniu Wigilii): Jarzyny (bez buraków) obrać, opłukać, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować esencjonalny wywar.

Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem cytrynowym, podlać wodą, dodać masło, posolić i dusić 15 minut.

Wlać do buraków wywar oraz zakwas buraczany i raz zagotować. Zdjąć z ognia. Odstawić na 30 minut.

Przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor i smak. Ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny.

 

Smacznego!

Sałatka śledziowa z kukurydzą, jabłkiem i porem


Składniki
(ilość wg upodobań)

  • śledzie w oleju
  •  kukurydza z puszki
  • jabłko
  • por
  • majonez
  • sól, pieprz

Śledzia, jabłkao i pora kroimy w kostkę. Dodajemy do składników kukurydzę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby składniki się przegryzły.


Sałatka śledziowa ze śliwkami

  • słoik śledzi w zalewie estragonowej (ok.7 płatów)
  • 10 śliwek węgierek
  • 3 jabłka w skórce
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • sól

Śledzie dobrze odsączamy i kroimy w wąskie paseczki. Śliwki kroimy wzdłuż w ósemki. Jabłka kroimy w średnią kosteczkę, a orzechy grubo siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, jogurt typu greckiego i doprawiamy do smaku solą.