Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty słodkiej
  • 2 kg karkówki
  • 1,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • 0.5 kg boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 20 dkg selera
  • 1 por biła część
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziele angielskie
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • 20 sztuk śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • olej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

     

    Jak przygotować?


    Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.

    Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody.

    Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy.

    Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą oraz pieprzem do smaku.