ciasteczka-migdalowe-kruche-dobry-przepisSkładniki:

  • 225 g masła
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 310 g (2 i 1/2 szklanki) przesianej mąki pszennej
  • 65 g (1/3 szklanki) cukru kryształu do dekoracji

 

Jak przygotować?

  1. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Ubić żółtka, a następnie wymieszać z mlekiem. Wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać do mieszaniny z mlekiem i miksować aż wszystko się dobrze połączy. Owinąć ciasto i chłodzić przez co najmniej 2 godziny.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
  3. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 1/2 cm. Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek o średnicy ok. 6 cm. Wyłożyć ciastka na blasze w odległości 2 cm od siebie.
  4. Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą lekko rumiane. Wyłożyć ciastka na podstawki i ostudzić.