Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jabłka starte na grubych oczkach
  • 200 gram maku
  • 2/3 kostki masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki namoczonych rodzynek

 

Jak przygotować?

W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, kiedy podwoi swoją objętość dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas miksując masę. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy kaszę mannę i proszę do pieczenia mieszamy. Do ciasta dodajemy mak i, starte na tarce jabłka i odsączone rodzynki – mieszamy wszystko łyżką lub miksujemy. W misce ubijamy na sztywną pianę Białką, ostrożnie dodajemy pianę do ciasta- całość delikatnie mieszamy.

Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem posypujemy ulubionym dodatkiem np. migdalami, orzechami, cukrem pudrem lub nawet wiórkami kokosowymi.