Sałatka śledziowa z kukurydzą, jabłkiem i porem


Składniki
(ilość wg upodobań)

  • śledzie w oleju
  •  kukurydza z puszki
  • jabłko
  • por
  • majonez
  • sól, pieprz

Śledzia, jabłkao i pora kroimy w kostkę. Dodajemy do składników kukurydzę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby składniki się przegryzły.


Sałatka śledziowa ze śliwkami

  • słoik śledzi w zalewie estragonowej (ok.7 płatów)
  • 10 śliwek węgierek
  • 3 jabłka w skórce
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • sól

Śledzie dobrze odsączamy i kroimy w wąskie paseczki. Śliwki kroimy wzdłuż w ósemki. Jabłka kroimy w średnią kosteczkę, a orzechy grubo siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, jogurt typu greckiego i doprawiamy do smaku solą.